БАБХ и НАП нищят причините за необосновано високите цени, като

...
 БАБХ и НАП нищят причините за необосновано високите цени, като
Коментари Харесай

Вътев: Правим анализ на цените на млечни продукти по обратен ред - от рафта към полето

 БАБХ и Национална агенция за приходите нищят аргументите за голословно високите цени, като ще се ревизират и продуктите импорт от чужбина, сподели министърът

“Правим разбор на агрохранителната верига по противоположна проследимост - от рафта към полето. Тя ще премине през производителите, преработвателите, животновъдите и даже производителите на фураж. Трябва да е ясно къде и по какъв начин се разпределя добавената стойност ”, съобщи земеделският министър Кирил Вътев на брифинг след извършеното съвещание на Консултативния съвет по млякото.

Министърът счита, че по този начин ще стане ясно кой е отговорен за високите цени в магазина. НАП и БАБХ вършат инспекции по веригите, като продуктите импорт от чужбина също ще бъдат проверявани, добави той.

Поканени за присъединяване бяха всички заинтригувани браншови организации по цялата продуктова верига на млякото. Участие взе и зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Преди два дни се организира първият Консултативен съвет по поземлените връзки, където Вътев уточни, че ще се търсят решения за дълготрайно и стабилно прилагане на земите, а идната седмица ще се организира съвет по месото.

Вътев дефинира миналата среща като бурна. 

“Още е мъчно да се схване новия метод, че работим за агрохранителна верига, не работим настрана нито за отглеждането на животни, нито за зърнопроизводството, нито за преправка настрана, а всичко е едно цяло, с цел да има повече български артикули на нашата софра. Има доста недоволства от страна на животновъди и преработватели, и това е обикновено, само че се надявам с времето и идващите срещи, повече хора да схванат, че сме едно неразделимо цяло от една агрохранителна верига “, съобщи министърът. 

Зам.-министърът Йоцев акцентира, че на идващото заседание ще бъде даден отговор какво в действителност се случва по веригата, тъй като сега никой не бил удовлетворен от протичащото се. 

“Цената на крайния пазар на дребно не се дефинира нито от министъра, нито от производителите, а от търговеца. Когато има кой да заплаща, той я държи ”, счита Вътев и съобщи, че нямаме достатъчно конкуренция, тъй като пазарът у нас към този момент се господства от избран вид търговски обекти на дребно.

“Когато конкуренцията там допуска намаление на цената, тя ще бъде понижена ”, изрично уточни той. 

 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР